40a Lest we Forget Typhoon Mk.Ib (Crash locatie WOII)

Startpunt:
  • Oirlo
Parkeren:

Vanuit de omgeving van Oirlo wisten getuigen te melden dat ook op 14 februari 1945 een geallieerd vliegtuig was neergekomen. Onderzoek toonde aan dat het de Typhoon Ib van het 263 (Fellowship of the Bellows) squadron betrof, die werd gevlogen door Warrant Officer Charles George Points. Points had deelgenomen aan een vooraf geplande aanval op het hoofdkwartier van de Duitse 180 Infanterie Division bij het Duitse Wetten, ten zuidoosten van Kevelaer.

Ook een huis in Wetten zelf moest onder vuur genomen worden en ook een verbindingscentrum bij Goch. De missie werd gevlogen door de Squadrons 193, 257 en 263 van de 146 Wing, die vanaf het vliegveld B.89 bij het Brabantse Mill opereerde. Ze werd geleid door de commandant van de 146 Wing, Wing Commander Wells.

De 22 deelnemende Typhoons waren deels bewapend met elk acht 60lbs-raketten of elk twee 500lbs-bommen. Achttien bommen en 104 raketten legden het hoofdkwartier in puin. In de omgeving van het gebouw werden de Typhoons beschoten door licht luchtafweergeschut. Daarbij werd de Typhoon (PD467) van Points getroffen.

Hij wist nog terug te vliegen tot boven geallieerd gebied en probeerde bij Oirlo een noodlanding te maken, die echter ontaardde in een crashlanding. Daarbij werd Points uit het toestel geslingerd en kwam hij om het leven.

De Typhoon kwam neer tussen de kom van Oirlo en Zandhoek aan de toenmalige Pelweg. Nu in de buurt van de Bremmenkamp en achter het transformatorhuis. Het lichaam van Points werd door militairen van de 159th Brigade een onderdeel van de 11th Armoured Division gevonden en in een veldgraf gelegd.

Nadien werd Points begraven op het Britse oorlogskerkhof van Venray, Graf I.C.9. De dood van Points op Venrayse bodem werd bevestigd in een opgave van 9 oktober 1945 door de toenmalige burgemeester A.H.M. Janssen van Venray aan de Nederlandse afdeling van de Missing Research and Enquiry Service van de Royal Air Force, toen in Den Haag gevestigd.

Bekijk route Terug naar overzicht
Logo Geocaching
© 2024 - Venray Bloeit
Created by