#05# Natuur(lijk) in Venray "Op de Paardekop"

Startpunt:
  • Ysselsteyn
Parkeren:

De Paardekop is een bos-, natuur- en recreatiegebied nabij het dorp Ysselsteyn in de gemeente Venray. Dit betrekkelijk kleine gebied van ca. 200 ha kent diverse recreatieve voorzieningen zoals een kamphuis, De Peelhaas, een uitkijktoren, diverse ruiterpaden en wandelroutes (Natuurleerpad).Geniet hier van het uitzicht...
 

Waar de naam Paardekop vandaan komt, is niet bekend. Er zijn wel verschillende verhalen over, bijvoorbeeld dat er hier een grote slag heeft plaats gevonden waarbij behalve krijgers ook veel paarden bij omkwamen. Die zouden zijn begraven in een graf dat de vorm van een paardenhoofd. Er is in dit gebied in ieder geval een strijdhamer gevonden van duizenden jaren oud.
 


Geniet hier van het uitzicht...

De Paardekop is een groot bos- heide gebied. Het gebied ligt hoger dan de omgeving. Vanuit de uitkijktoren is dit goed zichtbaar.

De uitkijktoren is 18 meter hoog en is toegankelijk voor publiek. Toen de Peel nog helemaal bestond uit veen, en dus kletsnat was (veen is net een grote spons!), kon je het gebied het beste doorkruisen via de Paardekop. Die verbinding is nog steeds terug te vinden op oude kaarten. Hij werd ook wel de Swarte baen of het Venrays pad genoemd.


Uitkijktoren op De Paardekop (Hoogte 18 mtr)

Bekijk route Terug naar overzicht
Logo Geocaching
© 2024 - Venray Bloeit
Created by