IVN Venray 4-Seizoenwandeling / Herfst

IVN Venray 4-Seizoenwandeling / Herfst

Zondag 29 oktober 2023
  • Bosschhuizerbergen
  • Maasheseweg 80A
  • 5804AD
  • Venray

4-seizoenenwandeling door Boschhuizerbergen

Tijdens de 4-seizoenenwandelingen besteden we dit jaar speciale aandacht aan een aantal bomen. Dat zijn: de berk, beuk, es, grove den, linde, paardenkastanje en de zomereik.

Op deze oktoberwandeling, de derde seizoenenwandeling, met als thema ‘Bomen in de Herfst’, gaan we in de gemeentebossen van de Boschhuizerbergen op zoek naar deze bomen. We komen ze niet allemaal tegen, maar wel enkele en ook andere soorten, waaronder de jeneverbes, die ook heel interessant zijn.

We belichten een aantal aspecten van deze bomen: gebruik, ecologie, maar ook de cultuurhistorie, klimaatbestendigheid en de emoties, associaties, die bomen bij ons oproepen. Als we geluk hebben kunnen we in deze periode ook een aantal schimmels (paddenstoelen) tegenkomen, die in symbiose met deze bomen leven.

De wandeling voert ons door dat deel van de Boschhuizerbergen, dat tussen de A73 en de spoorlijn geklemd ligt en dat wellicht bij veel mensen minder bekend is. De gemeente is hier eigenaar en het beheer sluit goed aan bij dat van het meer bekende Natura 2000-natuurgebied aan de andere kant van de spoorlijn.

Dit gebied bestaat grotendeels uit voormalig productiebos, met name bestemd voor de mijnbouw. Nabij de huidige begraafplaats woedden circa 50 jaar geleden nog hevige bosbranden. Zijn de gevolgen hiervan nog herkenbaar in het gebied? De laatste jaren worden stukken vrijgemaakt om de aanwezige jeneverbesstruiken en heide een kans te geven. Hierdoor ontstaat er steeds meer variatie in dit gebied. Vlakbij het spoor ligt een mooie strook, waar nog zandverstuivingen te herkennen zijn en waar volop jeneverbessen staan.

Datum: zondag 29 oktober 2023 met vertrek om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats, eerste inrit achter Hotel Asteria aan de Maasheseweg.

Deelname is gratis.

Terug naar overzicht
© 2023 - Venray Bloeit
Created by