Literatuurtje: Ronald Giphart

Literatuurtje: Ronald Giphart

Woensdag 16 november 2022
  • Bibliotheek Venray
  • https://biblionu.op-shop.nl/1366/literatuurtje-ronald-giphart/16-11-2022

In de 25 jaar sinds zijn debuut trad Ronald Giphart ongeveer 1500 keer publiekelijk op. Hij had succesvolle theatershows met Joost Zwagerman, Nico Dijkshoorn, Martin Bril en Bart Chabot, en hij bezocht veelvuldig scholen, studentenverenigingen en bibliotheken. Ook sprak hij regelmatig bij evenementen, popfestivals en bedrijven.

Zijn lezingen, speeches en workshops zijn levendig en humorvol, en kunnen gaan over verscheidene onderwerpen als wetenschap, gastronomie, schrijven, humor, seksualiteit, leiderschap, geneeskunde, literatuur, poëzie en voetbal.

Bekendheid als romanschrijver kreeg hij met (verfilmde) romans als Ik ook van jou (1992), Phileine zegt sorry (1995), Ik omhels je met duizend armen (2001), IJsland (2010), Harem (2015) en zijn recente roman Lieve (2016). In 2003 publiceerde Giphart het Boekenweekgeschenk Gala.

Ronald Giphart is columnist van bladen als Kijk (over wetenschap en seksualiteit), TopGear (over auto’s), het Algemeen Dagblad (wekelijks over eten) en hij is vaste radiocolumnist van NPO Radio1.

Samen met professor Mark van Vugt van de Vrije Universiteit schreef Giphart het wetenschappelijke boek Mismatch (2016), waarover hij ook lezingen en colleges geeft. Hij is tevens lid van de spoken/jazz-band De Algehele.

Giphart is getrouwd met de kookboekenschrijfster Mascha Lammes en samen hebben zij drie kinderen. Hij woont en werkt in Utrecht.

Ter ere van Nederland Leest geeft hij een lezing in de Bibliotheek Venray.
Nederland Leest gaat in 2022 over het ouder worden in deze tijd: we worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Hoe is het om ouder te worden en hoe blijf je fit en vitaal? ‘Lees en praat mee in de Bibliotheek’, het centrum van ontmoeting en gesprek.

Meer informatie Terug naar overzicht
© 2022 - Venray Bloeit
Created by