JERUSALEM 600 JAAR klooster en bewoners

JERUSALEM 600 JAAR klooster en bewoners

Vrijdag 16 december 2022 t/m Maandag 8 januari 2024
  • venrays museum

De tentoonstelling 'Jerusalem 600 jaar' is verlengd tot 8 januari 2024

Een expositie over de geschiedenis van Jerusalem, haar bewoners en hun verbondenheid met de Venrayse bevolking tussen1422 en 2022

Het begon in 1422, op Kerstavond. Twee vaders in gesprek bij het haardvuur. Zij wilden hun vrome dochters in beslotenheid laten leven met God. Er zou een klooster komen met de naam Jerusalem in een hofstede bij de Grote Kerk.  Hun eerste stap was het begin van een lange weg die leidde tot groei van religieuze gemeenschappen. De eerste vier eeuwen waren de bewoners Augustinessen en daarna Ursulinen.

Voor Augustinessen was het leven bidden en werken. Weven was hun belangrijkste werk. Ursulinen wijdden zich aan onderwijs voor meisjes, lang vóórdat het gewoon was dat meisjes naar school gingen. Het was een bijzondere opdracht. Naast de normale schoolse doelen, was culturele en maatschappelijke vorming heel belangrijk. Het werden een instituut waar jonge vrouwen een rijke opleiding kregen.

Na de Tweede Wereldoorlog gaan maatschappelijke veranderingen de deur van Jerusalem niet voorbij. En uiteindelijk treden de Ursulinen terug uit het onderwijs. Het klooster wordt gemeentehuis. De school wordt een gewone moderne school, die uiteindelijk opgaat in een omvangrijke fusie. En zo belanden we in het heden.

 

De tentoonstelling wordt officieel geopend op vrijdag 16 december 2022  om 17.00 uur en blijft toegankelijk tot 24 juli 2023. Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag  van 13:30 – 17:00 uur.

In de periode dat de tentoonstelling aanwezig is, worden allerhande activiteiten georganiseerd.  Zoals:

* Muziek

* Wandeling met gids

* Bezoek aan Ursulinenkerkhof en de Engelse tuin

* Rondleiding door gemeentehuis

* Lezingen

Terug naar overzicht
© 2023 - Venray Bloeit
Created by