St-Goar & Molenbeekroute

Startpunt:
  • TOP Eikpunt Wanssum bij wandelknooppunt 14 (hoek sportlaan / Venrayseweg)
  • Wanssum
Parkeren: Parkeerplaats bij startpunt
Aantal km's: 5,5 km
Knooppunten route: start bij 14 en dan over de dijk naar 13 – 36 – 12 – 84 – 92 – 94 – 50 - 22 – 21 – 20 – 23 – 19 – 53 (Oversteken) – 41 (via drijvende vlonder) - 48- en eindig bij 14
Download GPX route

De Sint Goar & Molenbeekroute brengt je vanuit Wanssum, een havendorp aan de Maas, langs de Groote Molenbeek de gemeentegrens over naar het buurdorp Meerlo.

In Wanssum wandel je langs een industriehaven en een jachthaven en op de grens met Meerlo vind je de mooie kapel St. Goar.

In de Jaren '30 van de vorige eeuw is in Wanssum een haven uitgegraven die van regionale betekenis is geweest voor het vervoer van veevoeders, zand, grind, suikerbieten en organische mest. De haven van Wanssum en het omliggende bedrijventerrein is van groot belang voor de economische ontwikkeling van Venray en de lokale werkgelegenheid. Vanuit de jachthaven vaar je eenvoudig de Maas op. 

In de jaren 2019 – 2021 zijn het havengebied en het stroomgebied van de Groote Molenbeek volledig op de schop gegaan.  Om ruimte te geven aan hoog water is de Oude Maasarm gedeeltelijk hersteld. Zo is bijvoorbeeld een voormalige flessenhals ter hoogte van de Brugstraat in Wanssum opgeheven. Deze maatregelen creëren extra ruimte voor het Maaswater en zorgen ervoor dat de waterstanden worden beperkt bij hoogwater. Een nieuwe brug overspant de Molenbeek en een gedeelte van de Molenbeekvallei is veranderd in een soort delta. Bij knooppunt 53 kun je vanaf de brug afdalen naar de uitmonding van grote Molenbeek in de haven. Of geniet van het uitzicht vanaf de brug!

Terug naar overzicht
© 2024 - Venray Bloeit
Created by