Wandeling De Kooy

Startpunt:
  • TOP Eikpunt Wanssum bij wandelknooppunt 14 (hoek sportlaan / Venrayseweg)
  • Wanssum
Parkeren: Parkeerplaats bij startpunt
Aantal km's: 6,8 km
Knooppunten route: start bij 14 - 48 (via drijvende vlonder) 41 – 58 - 32 (over omheining; op korte termijn wordt hier een klaphek geplaatst) – 26 – 28 – 27 – 25 – 20 – 23 – 19 – 53 – 48 en eindig bij 14.
Download GPX route

Deze gevarieerde wandeltocht brengt je vanuit de haven van Wanssum naar de uiterwaarden aan de Maas richting Blitterswijck. Dit gebied staat van oudsher bekend als ‘De Kooy’, dat ‘kade’ betekent. Schepen konden hier vroeger aanmeren om te laden en te lossen. Tegenwoordig is er een industriehaven in Wanssum waar de schepen aanmeren.

In de jaren 2019 – 2021 zijn het havengebied, het stroomgebied van de Groote Molenbeek en het oevergebied langs de Maas volledig op de schop gegaan. Om ruimte te geven aan hoog water is de Oude Maasarm gedeeltelijk hersteld. Deze maatregelen creëren extra ruimte voor het Maaswater en zorgen ervoor dat de waterstanden worden beperkt bij hoog water.

Via struinpaden, stapstenen en bruggetjes wandel je rondom de Oude Maasarm en het dal van de Groote Molenbeek. Een nieuwe brug overspant de Molenbeek en een gedeelte van de Molenbeekvallei is veranderd in een soort delta. Bij knooppunt 53 kun je vanaf de brug afdalen naar de uitmonding van grote Molenbeek in de haven. Of geniet van het uitzicht vanaf de brug!

De route loopt voor een groot deel over onverharde paden. Stevige, waterdichte schoenen worden aangeraden. Bij hoog water of hevige regenval kan een deel van de route onbegaanbaar zijn. Stapstenen en bruggetjes kunnen dan onder het waterpeil staan en de struinpaden kunnen drassig zijn.

Terug naar overzicht
© 2024 - Venray Bloeit
Created by