Ommetje Blitterswijck

Ommetje Blitterswijck, dorps- en natuurwandeling 4,7km

Startpunt:
  • Plein 5
  • 5863 AT
  • Blitterswijck
Parkeren: Centrum Blitterswijck
Aantal km's: 4,7 km
Herkenningspunt: Informatiebord bij de kerk
Knooppunten route: 1, 7, 8, 5, 23, 24, 4, 3, 2, 1
Download GPX route

Omstreeks 1229 was er voor het eerst sprake van de Heerlijkheid Blitterswijck. Enige tijd daarna, omstreeks 1400, kwam het kasteel van Blitterswijck. Dit kasteel neemt in de historie van Blitterswijck een belangrijke plaats in. In de loop van de eeuwen wonen hier verschillende adellijke families in. Vanaf 1903 vervult dit kasteel de functie van klooster. De kloostermuren zijn Begin vorige eeuw in opdracht van de Franse Slotzusters gebouwd. Jammer genoeg moest een deel van de muur wijken ingevolge van het Mooder Maas Project. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel volledig verwoest.

Wandelen in het karakteristieke Maasdorp Blitterswijck, voert u deels door de kern van het dorp Blitterswijck en langs locaties die verwijzen naar de rijke historie van het dorp.
In het buitengebied van Blitterswijck treft u prachtige natuur, met uiterwaarden van de Maas en beboste stuifduinen en het Natuurgebied ’t Sohr.

De wandelroute volgt u via het wandelknooppuntennetwerk, zijnde: 1, 7, 8, 5, 23, 24, 4, 3, 2, 1 . Nabij knooppunt 5, krijgt u de gelegenheid om een stuk door het natuurgebied ’t Sohr te struinen, om dan via de knooppunten 6, 21 bij knooppunt 23 weer op de wandelroute te geraken. Tussen knooppunt 24 en 4 heeft u een mooi uitzicht over de Maas met uiterwaarden. Bij knooppunt 4 is het goed vertoeven bij “Tante Jet” Nabij knooppunt 3 ligt het Blotevoeten-pad. Erg leuk voor kinderen, omdat dit paadje letterlijk op blote voeten gelopen kan worden én omdat hier een speciaal stukje is aangelegd om door de beek te lopen! Vanaf knooppunt 3 richting knooppunt 2, wandelt u een groot gedeelte langs de oude kloostermuur, om vanaf Knooppunt 2 richting knooppunt 1 langs de ingang Kasteelruïne en vervolgens langs Nederlands Hervormde Kerk te wandelen.

Mocht de afstand van 4,7 km niet genoeg zijn, dan is de gelegenheid de wandeling met een wandellus van 5,3 km uit te breiden. Die wandeling voert u langs de Maas, en deels door de oude Maas-arm en weer terug over de “nieuwe” dijk, terug naar Blitterswijck. Deze wandeling heeft mooie panorama vergezichten en loopt via de knooppunten: 2, 32, 58, 26 en 2. Weer bij knooppunt 2 aangekomen wandelt u richting knooppunt 1 (Start-Finish). Intotaal heeft u dan een wandeling van ca. 10 km afgelegd.

Terug naar overzicht
© 2024 - Venray Bloeit
Created by