Natuurwandeling Leunse Paes blauwe route

Natuurwandeling Leunse Paes 5,2km

Startpunt:
  • Venloseweg 9
  • 5808 PA
  • Leunen
Parkeren: Centrum Oirlo
Aantal km's: 5,2 km
Herkenningspunt: Herkenningspunt Achterzijde AC Restaurant; informatiebord
Knooppunten route: 6, 35, 19, 7, 8, 9, 3, 4, 5, 20, 6
Download GPX route

De natuurwandeling Leunse Paes blauwe route voert u door het Hoogriebroekse bos, langs akkers en richting de Leunse Paes.

In het Venray’s woordenboek wordt 'de Paes' omschreven als weilanden in moerassig laaggebied. Een gedeelte van dit gebied is in 1954 opgehoogd. Er zijn enkele poelen aangelegd ten behoeve van kikkers en amfibieën. Deze poelen worden in de toekomst regelmatig onderhouden door de kinderen van basisschool.

De levensader van het wandelgebied Leunse Paes is de Oostrumsche beek, die hier weer een kronkelende loop heeft gekregen. Deze ontwikkeling slaat meerdere vliegen in één klap: de beek houdt meer water vast, voert het geleidelijker af en levert daarmee een bijdrage aan duurzaam waterbeheer. In en langs de natuurlijk stromende beek zijn daarnaast meerdere soorten dieren en planten te vinden. 

De route is te volgen via het wandelknooppuntennetwerk van Venray. Daarnaast is de route gemarkeerd met blauwe pijlen, bevestigd aan zwart/bruine knooppuntpalen. 

Een gedeelte van de wandelroute loopt door 'moerasgebied'. De route is hierdoor minder toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Het wordt aangeraden om stevig en waterdicht schoeisel te dragen. 

Ontwikkeling van het natuur- en wandelgebied Leunse Paes: De ontwikkeling van het natuur- en wandelgebied de Leunse Paes is een gezamenlijk project van Staatsbosbeheer, de gemeente Venray en Waterschap Peel en Maasvallei. Staatsbosbeheer gaat het natuurgebied beheren, het waterschap blijft verantwoordelijk voor het beheer van de beek.

Parkeren: aan de achterzijde van AC Restaurant is een onverharde parkeerplaats

Terug naar overzicht
© 2024 - Venray Bloeit
Created by