Museumroute Ysselsteyn

Museumroute Ysselsteyn

Startpunt:
  • Knooppunt 1, Lovinckplein in de dorpskern Ysselsteyn
  • Ysselsteyn
Parkeren: Openbare parkeervakken nabij Lovinckplein 10 Ysselsteyn
Aantal km's: 5,4 km
Knooppunten route: 1, 8, 15, 16, 14, 12, 1
Download GPX route

Het peeldorp Ysselsteyn ontstond op een ontginning van woeste grond en dankt de naam aan de toenmalige minister van landbouw: Hendrik Albert van Ysselsteyn. Door de vele heidevelden was Ysselsteyn het ideale gebied voor boeren met schapen uit Venray en omliggende dorpen. Vanaf St. Jozef (19 maart) tot de eerste zondag in oktober, de rozenkranszondag, verbleven de schapen in de Peel. Door de oprichting van de schaapscompagnie (1826) droegen het schapenhouden en de schapenhandel bij aan de inkomens van de boeren uit de regio. 

De Museumroute Ysselsteyn brengt je langs twee musea in Ysselsteyn, die je meenemen in de ontstaansgeschiedenis van deze plaats. Via het Lovinckplein loop je richting Museum De Peelstreek. Vanuit daar kom je langs Openluchtmuseum Ròwkoelehoef (een dependance van het Museum De Peelstreek) en via het natuurgebied de Rouwkuilen keer je weer terug richting het Lovinckplein. 
De musea tonen onder andere gebruiksvoorwerpen, kleding, gereedschappen en landbouwwerktuigen van vroeger. Een wandeling waar verschillende aspecten van de geschiedenis en een stukje natuur samenkomen!

Let op de openingstijden! Museum De Peelstreek is in de periode april t/m oktober geopend op zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Afwijkende openingstijden op afspraak.

Terug naar overzicht
© 2024 - Venray Bloeit
Created by