Natuurwandeling De Heidsche Peel

Natuurwandeling De Heidsche Peel


Startpunt:
  • Knooppunt 20 nabij Camping en Cafetaria De Berkhorst, Zeilbergseweg 3 Ysselsteyn
  • Ysselsteyn
Parkeren: Parkeerplaatsen bij startpunt
Aantal km's: 5,4 km
Herkenningspunt: Parkeerinham aan de Zeilbergseweg
Knooppunten route: 20 – 22 – 23 – 24 – 22 – 25 – 26 – 59 - 21 – 20
Download GPX route

Wandelroute De Heidsche Peel voert je door het gelijknamige gebied, een vrij geisoleerd gelegen Peelrestant van ongeveer 150 ha groot. Begin jaren ‘60 was dit een van de allerlaatste grote heideontginningen in Nederland. Doordat deze ontginning grotendeels mislukte, heeft zich een ‘schaakbordpatroon’ gevormd waarin blokken landbouwgrond en natuurgebied elkaar afwisselen. De provincie Limburg is inmiddels begonnen een ongeveer 60 ha groot deel van de tussen het natuurgebied liggende landbouwgronden op te kopen om die weer terug te geven aan de natuur.

Het gebied bestaat uit hoogveenrestanten, berkenbos, droge en vochtige heide en kent nog altijd bijzondere en goed bewaarde natuurwaarden, met name in en om enkele ‘boerenkuilen’ (turfputten die zijn overgebleven na kleinschalige turfwinning).

Via knooppunt 59 kom je bij het Defensiekanaal (Peelkanaal). Dit kanaal werd in 1939 gegraven als anti-tankgracht en onderdeel van de Peel-Raamstelling. Verderop langs het defensiekanaal liggen ook nog enkele kazematten.

Bij knooppunt 59 kan de route minder begaanbaar zijn en kan eventueel een afkorting worden genomen van knooppunt 26 naar 21.

Terug naar overzicht
© 2024 - Venray Bloeit
Created by