Geocaching, het zoeken naar een schat met een GPS'r of smartphone aan de hand van geografische coördinaten, wordt steeds populairder in Nederland. En dat is ook niet zo gek, want geocaching is een super leuke activiteit, die voor iedereen toegankelijk is. Het is een spel dat geschikt is voor alle leeftijden, dat in groepen, maar ook in je eentje gespeeld kan worden. Geocaching kan over de hele wereld en is een leuke manier om buiten bezig te zijn en een nieuwe omgeving te verkennen.

Wat is Geocaching?

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waarbij je aan de hand van coördinaten de juiste plek vindt, waar een schat verborgen ligt. Door middel van opdrachten of vragen krijg je de coördinaten van het volgende waypoint of van de cache. Tijdens deze zoektocht maak je gebruik van een geocaching-GPS'r of smartphone met een geocaching-app om te navigeren naar het volgende punt en/of uiteindelijk naar de cache.

Maar dan ben je er nog niet! Je moet de schat nog vinden en die is meestal goed verstopt c.q. gecamoufleerd. Vaak staat bij de beschrijving van de geocache ook een hint. Deze kun je gebruiken als je de schat niet kunt vinden. Heb je de schat eenmaal gevonden dan kun je eventueel iets van de inhoud ruilen. In het logboek vermeld je op welke dag je de schat gevonden hebt. Vergeet ook niet online via de geocaching-app of thuis via het internet op geocaching.com jouw log te registreren.

Geocaching leren?

Voordat je van start gaat met geocaching, neem even de tijd om er wat over op te zoeken: er bestaan verschillende soorten geocaches (zoals traditionals, multi-caches en puzzel-caches). Iedere soort geocache heeft andere opdrachten. Ook voor mensen die enkel ’s avonds tijd hebben is dit een leuke hobby: zo bestaan er ook nachtcaches waar je met de zaklamp op pad moet. Voor families is geocaching een zegen want nu ga je niet meer gewoon wandelen, maar ga je op een echte schattenzoektocht, er zijn zelfs geocaches voor kinderen!

Verschillende soorten geocaches

Traditionele cache

Een traditionele cache bestaat uit een container, ter grootte van brooddoos of munitiekist, en een logboek. Soms vind je ruilitems in een cache. In dit geval is het dus leuk om ook iets mee te nemen wat je terug kan doen in de door jou gevonden cache. Soms kan je ook een doos op kist vinden die te klein is voor iets anders dan een logboek. Hier zit dan iets anders in verstopt. Wanneer je gaat zoeken naar een traditionele cache zijn de vermelde coördinaten de exacte locatie van de cache.

Multi cache

Er zijn veel verschillende soorten multi caches. Vaak zijn dit caches die bestaan uit meerdere etappes en waar bij de eerste container informatie geeft voor het vinden van de volgende locaties. Een andere populaire multi cache is er een waar bij alle gevonden containers informatie geven over de locatie van de laatste cache. 

Puzzel cache

Bij een puzzel cache gaat het vaak om een of meerdere ingewikkelde puzzels die je moet oplossen voordat je de coördinaten van de cache, en dus de container, kunt vinden. Dit is erg leuk om te doen met bijvoorbeeld vrienden of kinderen. 

Earth cache

Earth caches zijn een bijzonder type cache. Een earth cache is bedoeld als een educatieve plaats waar mensen een unieke geologische omgeving kunnen bewonderen. Deze caches zijn iets minder voorkomend, maar zeker niet minder interessant. 

© 2020 - Venray Bloeit
Created by