Wandelen in Venray

Wandelroutes met een thema, speciale routes om te wandelen met kinderen en cultuurhistorische wandelingen - in Venray zijn veel wandelroutes uitgezet. Enkele wandelroutes doorkruisen de Peel en het nationaal park De Maasduinen. Het landschap is, met bossen, stuifduinen, akkers, broekbossen, beekdalen, heide- en Peellandschappen en Maasoevers, maar ook uitgestrekte weiden en landbouwgronden, steeds weer afwisselend. De dorpen van Venray hebben hun eigen, unieke wandelroutes, die aan de hand van knooppunten met elkaar zijn verbonden.

 

Bij de VVV Venray ( Mgr. Goumansplein 1, 5801 CZ , Venray, 0478-510505 ) zijn de wandel- en fiets(knooppunten)kaarten te koop.

Wandelactiviteiten in gemeente Venray

Wandeling in de Lönse Paes

Dinsdag 28-05-2019

Lönse Paes

De mei excursie van dit jaar is ’n wandeling met IVN gids Jan Michels in de Lönse Paes, waar een nieuw natuurgebied is aangelegd om water vast te houden zodat dit niet meteen via de meanderende Oostrumse beek naar de Maas stroomt. Hierdoor is ‘n mooi gebied ontstaan met een verrassende begroeiing die in de meimaand wel op haar mooist is. Daar ligt ook een beverburcht die laat zien hoe zij te werk gaan. Ook komen we langs het monument van Fr. Michels, die hier eind 1944 jammerlijk omgekomen is tijdens zijn verzetsaktiviteiten. Als u meegaat, wat wij aanraden, kunt u wel beter laarzen of waterdichte schoenen aantrekken omdat 't hier en daar wat zompig kan zijn.   Wij verzamelen ons bij de zgn. Venrayse wateroverlaat (bergingsvijver). Vanaf de weg naar de A73 kunt u hem zien liggen aan de rechterkant. 't Makkelijkst rijdt u zo: Op de Leunseweg tegenover de oude melkfabriek de Molenhofweg in, dan linksaf de Laagriebroekseweg in, dan 1e weg linksaf de Weideweg in tot aan de vijver en u bent bij ‘t startpunt.   https://goo.gl/maps/startpuntwandelingmei2019   Wij vertrekken daar op dinsdagavond 28 mei om 19.30 uur. Voor leden van Veldeke is deze wandeling gratis, niet-leden betalen € 3,-- p.p.   

Lees meer

Meerdaags wandelevenement Venray

Vrijdag 31-05-2019 - Zondag 02-06-2019

Venray

Het Meerdaags Wandelevenement Venray (MWV), Gesponsord door van de Mortel verzekeringen, hypotheken en regiobank, is in 2019 een driedaags wandelevenement. MWV vindt jaarlijks plaats in het weekend van week 22.   In 2019 vrijdag 31 mei, zaterdag 1 juni en zondag 2 juni In 2020 vrijdag 5 juni, zaterdag 6 juni en zondag 7 juni In 2021 vrijdag 4 juni, zaterdag 5 juni en zondag 6 juni Tijdens dit wandelevenement kunnen de deelnemers zelf bepalen hoeveel dagen zij lopen èn welke afstand er per dag gelopen wordt. Dat mag dus per dag anders zijn. MWV kent drie basis afstanden van 10, 20 en 30 kilometer. De deelnemers kunnen één van deze afstanden lopen, maar kunnen ook een combinatie maken van bijvoorbeeld 10 en 30, zodat er die dag uiteindelijk 40 kilometer gelopen wordt. Per dag mag dit een andere combinatie, dan wel een (andere) basisafstand zijn. Wandelaars zijn dus volledig vrij in hun keuze.   Deze flexibele invulling maakt het MWV uitermate geschikt als training voor de Vierdaagse van Apeldoorn en Nijmegen of één van de vele Kennedymarsen. Maar daarnaast is het MWV ook erg aantrekkelijk voor de recreant, die gewoon lekker 10 of 20 kilometer wil lopen. Kortom; het MWV is er voor iedereen die van wandelen houdt, voor jong en oud en voor beginners tot ervaren en getrainde lopers.   Voorbereidingen 2e editie   Momenteel zijn wij al volop bezig met de voorbereidingen voor de 2e editie. In 2019 wordt ons evenement uitgebreid met een extra dag. De 2e editie gaat plaatsvinden op 31 mei en 1 en 2 juni. Noteer deze data alvast in uw agenda. Tijdens de eerste editie hebben enkele vrijwilligers diverse wandelaars geïnterviewd om zo te kijken wat er goed gaat en wat er beter kan om op deze manier een nog beter wandelevenement op de kaart te zetten. De onderstaande punten gaan wij tijdens onze tweede editie al uitvoeren:   Bij de kortere afstanden (10 en 20 km) gaan we na iedere 5 km (semi) rustplaatsen inplannen. Vanaf de 30 km afstand houden we 10 km aan voor een rustplaats. Alleen op zondag komt er een extra wandelroute van 5 kilometer speciaal voor de beginnende wandelaar en gezinnen met kinderen. In de routebeschrijvingen wordt voortaan opgenomen: op hoeveel kilometer er (semi) rustplaatsen, incl. toiletvoorzieningen, zijn, op hoeveel kilometer er eventueel extra waterpunten zijn, en hoeveel % verhard en onverhard is. De route aanduidingen (pijlen) gaan we, indien mogelijk, op 1,50 meter hoogte plaatsen en links van de weg. Bij lange rechte stukken wordt er vaker een bordje of lint geplaatst zodat men weet nog steeds op de juiste weg te zitten. De wandelaars die deelnemen aan de 40-50-60 km kunnen tussen 07.00 – 08.00 uur starten. De wandelaars die deelnemen aan de 10-20-30 km kunnen voortaan tussen 08.00 en 11.00 uur starten. Honden, mits aangelijnd, zijn toegestaan. Begin januari volgt de eerste nieuwsbrief van 2019 met diverse informatie over onze 2e editie.                

Lees meer

Rolstoelafstanden op meerdaags wandelevenement

Zondag 02-06-2019

Centrum

  Meerdaags Wandelevenement Venray breidt haar activiteiten uit.   In samenwerking met het GPV (Gehandicapten Platform Venray) introduceren wij op alleen zondag 2 juni één of twee rolstoelafstanden t.w. een van 5 km en mogelijk ook nog een van 10 km.   De achtergrond:   Het Toeristisch Platform Venray is al langer, samen met het GPV, doende om rolstoelvriendelijke “wandel” routes in Venray aan te leggen zodat ook deze doelgroep kan genieten van de mooie natuur die Venray te bieden heeft. Naast dat we dit in ieder geval zelf in Venray willen realiseren, heeft dit op een hoger niveau ook te maken met het begrip “toegankelijkheid”.   De routes worden uitgezet door het GPV die deze routes vooraf door een rolstoeler laat controleren. Daar waar mogelijk zullen de wandelroutes van 5 en 10 km aan de basis staan van deze routes en daar waar de routes niet geschikt zijn voor een rolstoel zullen er alternatieven worden gemaakt. Het zijn dus, deels, andere routes dan die van de wandelaars. Deelname is alleen toegestaan voor handgedreven dan wel met hulp voortgeduwde rolstoelen. De begeleiders/duwers kunnen gratis deelnemen.   Onze voorzitter Andre Tonen mocht uit handen van Mevr. Chantal Scherders-Thijssen van coöperatie fonds Rabo een cheque in ontvangst nemen ad € 1.500, =. Dit bedrag zetten wij in voor de organisatie van dit onderdeel van ons evenement.  

Lees meer

Wandelroutes in gemeente Venray

Culinaire stadswandeling

Contact informatie:

Mgr. Goumansplein 1

5801 CZ

Venray

0478-510505

venray@vvvnoordlimburg.nl


Informatie:

Wandel door Venray onder leiding van een gids van het Rooyse Gidsen Gilde gecombineerd met al het lekkers dat Venray te bieden heeft op culinair gebied.

Prijs: € 52,95 p.p. incl. 1 consumptie per gang.

 

Honingraat blauw

Contact informatie:

Heidseweg 51

5812 AA

Heide

Meer informatie


Informatie:

Wandelroute Honingraat Blauw door het dorp Heide en de omgeving. Via de wandelknooppunten bewandelt u een route van 10 kilometer het agrarische centraal staat.

Lengte: 10 km
Markering: Wandelknooppunten

Kapelwandeling

Contact informatie:

Dorpstraat 16

5862 AE

Geijsteren

venray@vvvnoordlimburg.nl


Informatie:

De wandeling start midden in het dorpje Geijsteren. Na een stukje tussen de open velde gewandeld te hebben, betreedt u de bossen van het landgoed geijsteren. Hier passeert u de uit de 16e eeuw gedateerde Willibrorduskapel en de Rosmolen. Deze molen, uit 1667 is nog steeds in gebruik.

Lengte: 8 km
Markering: Beschreven route
Weg type: Bospaadjes

 

Laarzenpad Caselse Vennen

Contact informatie:

Lollebeekweg 72

5811 AL

Castenray

Meer informatie


Informatie:

Een mooie wandelroute door een meestal nat en drassig natuurgebied. Het is een broekbos met alle kenmerken van ondergelopen gebieden zoals drassige gebieden en een unieke vegetatie. Na regen zijn de paden moeilijk begaanbaar.

Lengte: 4,2 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Onverharde wegen, struinpad, laarzenpad

Landgoed Geijsteren

Contact informatie:

Oostrumseweg 34

5864 AP

Geijsteren

Meer informatie


Informatie:

Deze wandeling neemt u mee door het Landgoed Geijsteren, sinds 1806 in eigendom van de adelijke familie de Weichs de Wenne. Prachtige bossen, statige lanen en enkele mooie vennen.

Lengte: 14,4 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Overwegend onverharde wegen

Leunse Paes Gele Route

Contact informatie:

Kapelweg 1

5809 AJ

Leunen

Meer informatie


Informatie:

Loenen betekent volgens deskundigen 'een mooie stille plaats aan het water'. Later werd dit Luenen genoemd en heden ten dagen Leunen.

Lengte: 6,5 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Verharde en onverharde weg, struin- en laarzenpad

Lollebeekroute

Contact informatie:

Lollebeekweg 72

5811 AL

Castenray

Meer informatie


Informatie:

De oorsprong van de Lollebeek was oorspronkelijk in het Castenrayse Broek en was sterk meanerend. Tijdens de ruilverkaveling is de beek gekanaliseerd. In 2014 is het gedeelte ten oosten van de A73 heringericht, hier meandert de beek weer als vanouds.

Lengte: 4,8 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Verharde en onverharde wegen

Museumroute Ysselsteyn

Contact informatie:

Lovinckplein 10

5913 CC

Ysselsteyn

Meer informatie


Informatie:

Door de vele heidevelden is Ysselsteyn het ideale gebied voor boeren met schapen uit Venray en omliggende dorpen. De Museum Route Ysselsteyn (MRY) voert langs drie musea in Ysselsteyn.

Lengte: 5,4 km
Markering: Wandelknooppunten

Natuurleerpad de Paardekop

Contact informatie:

Peelken 2

5813 BE

Ysselsteyn

Meer informatie


Informatie:

Op het Natuurleerpad de Paardekop valt er van alles te zien, te leren én te doen. Deze ontdekkingsreis is leuk voor jong en oud en wordt nog veel leuker als je hem samen maakt. Onderweg kom je van alles tegen!

Lengte: 3,1 km
Markering: Groene band op palen

Ommetje Spraland

Contact informatie:

Stationsweg 152

5807 AD

Oostrum

Meer informatie


Informatie:

Ommetje Spraland is een mooie wandelroute, die via de wandelknooppunten u door de Boshuizerbergen, de Gijsterse bossen en het centrum van Oostrum voert.

Lengte: 7.4 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Verharde en onverharde wegen

Pieterpad 3

Contact informatie:

Spoorstraat 3A

Vierlingsbeek

Meer informatie


Informatie:

Deze route is een etappe uit de bekende LAW het Pieterpad (Lange Afstand Wandelpaden) en gaat vanuit Vierlingsbeek richting Smakt, een historische bedevaartplaats. U passeert vele kapellen en wegkruisen.

Lengte: 21 km
Markering: Wit-rode markering
Weg type: Verhard en onverharde wegen

Route Blitterswijck

Contact informatie:

Plein 5

5863 AT

Blitterswijck

Meer informatie


Informatie:

Deze wandelroute door de kern van Blitterswijck voert u langs locaties die verwijzen naar de rijke historie van het dorp. In het buitengebied van Blitterswijck treft u prachtige natuur, met uiterwaarden van de Maas en beboste stuifduinen.

Lengte: 3 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Verharde en onverharde wegen

Route Oirlo

Contact informatie:

Bremmenkamp 2

5808 AD

Oirlo

Meer informatie


Informatie:

Deze route loopt door het landelijke gebied en de bossen bij Hoogriebroek.

Lengte: 5.1 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Verharde en onverharde wegen

Schaopsdrift en schouwpad

Contact informatie:

Grootdorp 95

5815 AN

Merselo

Meer informatie


Informatie:

De Schaapscompagnieën lopen als een rode draad door de recentie historie van Venray. Deze herinneringen aan de geschiedenis worden in leven gehouden in Merselo.

Lengte: 7,3 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Grotendeels onverharde wegen

Veulense Waterenroute

Contact informatie:

Veulenseweg 55

5814 AD

Veulen

Meer informatie


Informatie:

Deze route voert u langs de Veulense wateren, beken, weiden en boerderijen. Het landschap is varierend van weiden tot landbouwgronden en bossen. De route start en eindigt bij de kerk in Veulen.

Lengte: 13,1 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Verharde, onverharde wegen en paden

Wandelroute Boschhuizen

Contact informatie:

Maasheseweg 80-91

5817 AA

Venray

Meer informatie


Informatie:

'Boschhuizen' is een onderdeel van het grotere boscomplex Boschhuizerbergen. Het gebied van 60 hectaren groot, is vernoemd naar de oude buurtschap 'de Boschhuizen'. De huidige bossen dateren uit de Tweede Wereldoorlog en bestaan uit grove den met enkele opstanden van Corsicaanse en Oostenrijke den, Japanse lariks en een hoekige douglas.

Lengte: 3,7 km
Markering: Houten palen met schuine, rode kop

Wandelroute Smakt-Holthees

Contact informatie:

Sint Jozeflaan 52

5817 AD

Smakt

Meer informatie


Informatie:

Een gevarieerde route langs 'op de bus' en door een deel van de Overloonsche Duinen.

Lengte: 11,8 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Verharde en onverharde wegen

Wandelroute Vredepeel

Contact informatie:

Johan Van Stalbergweg 2

5816 AG

Vredepeel

Meer informatie


Informatie:

De route voert voornamelijk door de uitgestrekte bosen op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant. De bossen op het eind van de route verbergen Luchtmachtbasis De Peel. Hier wordt niet gestart of geland. Wel oefenen de militairen de luchtafweer.

Lengte: 14 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Verharde en onverharde wegen

Wandelroute Ysselsteyn

Contact informatie:

Gezellenbaan 11

5813 EA

Ysselsteyn

venray@vvvnoordlimburg.nl


Informatie:

Vanuit het centrum van Ysselsteyn over de Zeilbergseweg naar het defensiekanaal. Wandel langs dit kanaal met zijn verdedigingsbunkers door de Heidsche Peel naar de Deurnseweg en terug naar Ysselsteyn.

Lengte: 7.2 km
Markering: Wandelknooppunten
Weg type: Verharde en onverharde wegen