Wandelroute Boschhuizen

Boschhuizen, natuurwandeling Venray 3,2 km - 4,0 km

Startpunt:
  • Maasheseweg 80-91
  • 5817 AA
  • Venray
Parkeren: Wandelroute Boschhuizen
Aantal km's: 3,2 - 4,0 km
Herkenningspunt: Hotel Asteria Venray
Knooppunten route: 30, 34, 32, 33, 35, 30
Download GPX route

Boschuizen is een onderdeel van het grotere boscomplex Boschhuizerbergen.
Het gebied Boschuizen ten westen van de spoorlijn en ten oosten van de A73 is voor het grootste deel eigendom van de Gemeente Venray heeft een omvang van 60 ha. Deze bossen omringen de algemene begraafplaats en het crematorium Boschhuizen.

Het gebied is vernoemd naar de oude buurtschap "de Boschhuizen", het bosgebied is oorspronkelijk een eeuwenoud eikenhakhoutbos. De huidige bossen dateren uit de tweede wereldoorlog, en bestaan overwegend uit grove den met enkele opstanden van Corsicaanse en Oostenrijkse den, Japanse lariks en een hoekje douglas. De bomen staan op zeer arme grond, deels op voormalig stuifzand. Dat is te zien aan de groei van de bomen: hoe armer de grond des te langzamer en moeizamer groeien de bomen. Jonge inlandse eiken en Amerikaanse eiken wisselen elkaar af in de struikenetage. In het zuiden ligt een graslandje met een poel. Deze open plek is voor vlinders, libellen en andere dieren een ideale zonnestek in het donkere bos. 

Jeneverbesstruiken
In dit gebied komt u grillige stuifduinen tegen, begroeid met jeneverbesstruiken.
Een in de twintiger jaren geplande ontginning van het unieke jeneverbessenareaal was in 1931 aanleiding tot de oprichting van Stichting het Limburgs Landschap. De jeneverbesstruik valt onder natuurbescherming. Aan de andere kant van het spoor, op het terrein van het Limburgs Landschap, staat één van de grootste jeneverbessen-opstanden. De eerste natuurlijke verjongingen zijn recent aangetroffen, en dat is opmerkelijk omdat deze soort zich heel moeilijk verjongt. In samenwerking met het Limburgs Landschap worden er windtunnels gemaakt in het bos om het stuifzand open te houden en de wind vrij spel te geven.

Het startpunt van de wandelroute ligt aan de Maasheseweg, ter hoogte van Hotel Asteria. Dit is bij afslag Venray-Noord aan de A73. Vanuit Hotel Asteria rijdt u richting Maashees. Sla na ongeveer 250 meter rechtsaf de bosweg in. Hier treft u een parkeerplaats en het infopaneel.

Startpunt Maasheseweg 80-91, 5817 AA Venray. Nabij Hotel Asteria.


Type    : Knooppunten lopen
Lengte : 3,2 km

Weg type:  Zandwegen / paden
Parkeren :  Parkeerplaats bij voor de slagboom bij natuurgebied

Voorgestelde wandelvolgorde over de knooppunten:

Start bij 30, 34, 32, 33, 35 en terug naar 30.
Afstand 3,2 km, Tijdsduur ± 45 min

of

Start bij 30, 31, 32, 33, 35 en terug naar 30.
Afstand 4,0 km, Tijdsduur ± 50 min

Terug naar overzicht
© 2024 - Venray Bloeit
Created by