Museumroute Ysselsteyn

Museumroute Ysselsteyn, dorpswandeling 5.4km

Startpunt:
  • Lovinckplein 10
  • 5913 CC
  • Ysselsteyn
Parkeren: Museumroute Ysselsteyn
Aantal km's: 5,4 km
Herkenningspunt: Herkenningspunt het Lovinckplein
Knooppunten route: 1, 8, 15, 16, 14, 12, 1
Download GPX route

Peeldorp Ysselsteyn ontstond op een ontginning van 'woeste grond' en dankt de naam aan de toenmalige minister van landbouw: Hendrik Albert van Ysselsteyn. Het dorp ligt tussen de 'oudere' plaatsen Venray en Deurne.

Door de vele heidevelden is Ysselsteyn het ideale gebied voor boeren met schapen uit Venray en omliggende dorpen. Vanaf St. Jozef (19 maart) tot de eerste zondag in oktober, de rozenkranszondag, verbleven de schapen in de Peel. Door de oprichting van de schaapscompagnie (1826) droegen het schapenhouden en de schapenhandel bij aan de inkomens van de boeren uit de regio. De Museum Route Ysselsteyn (MRY) voert langs twee musea in Ysselsteyn.

Via het Lovinckplein loopt u richting Museum De Peelstreek. Vanuit daar komt u langs Openluchtmuseum Ròwkoelehoef (een dependance van het Museum De Peelstreek) en via het natuurgebied de Rouwkuilen keert u terug richting het Lovinckplein in Ysselsteyn. 

De musea tonen onder andere gebruiksvoorwerpen, kleding, gereedschappen en landbouwwerktuigen van vroeger. Een wandeling waar verschillende aspecten van de geschiedenis samenkomen!

Let op de openingstijden! Museum De Peelstreek is geopend op zaterdagmiddag in de periode april t/m oktober van 13.30 tot 16.00 uur. Afwijkende openingstijden op afspraak.

Klik hier voor de route in PDF

Bezienswaardigheden langs deze route

Natuurgebied de Rouwkuilen:
Rouwkuilenweg , Ysselsteyn

Openluchtmuseum Ròwkoelhof:
Ysselsteynseweg 59, Ysselsteyn

Museum De Peelstreek:
Ysselsteynseweg 113, Ysselsteyn

Terug naar overzicht
© 2023 - Venray Bloeit
Created by