Geocaching, het zoeken naar een schat met een GPS'r of smartphone aan de hand van geografische coördinaten, wordt steeds populairder in Nederland. En dat is ook niet zo gek, want geocaching is een super leuke activiteit, die voor iedereen toegankelijk is. Het is een spel dat geschikt is voor alle leeftijden, dat in groepen, maar ook in je eentje gespeeld kan worden. Geocaching kan over de hele wereld en is een leuke manier om buiten bezig te zijn en een nieuwe omgeving te verkennen.

Venray is een uitermate geschikte locatie voor Geocaching. Het Venrayse landschap is bijzonder en typerend te noemen en kent veel verschillen soorten terrein waar je als bezoeker je ogen uitkijkt. De gemeente Venray is een uitgestrekte gemeente die gekenmerkt wordt door een diversiteit aan landschappen. In het westen reikt de gemeentegrens tot in het Peelgebied, vanwaar diverse beken noordoostelijk richting de Maas lopen. De Maas en de uitloop van de stuifduinen begrenzen de gemeente aan de oostzijde.

Wat is Geocaching?

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waarbij je aan de hand van coördinaten de juiste plek vindt, waar een schat verborgen ligt. Door middel van opdrachten of vragen krijg je de coördinaten van het volgende waypoint of van de cache. Tijdens deze zoektocht maak je gebruik van een geocaching-GPS'r of smartphone met een geocaching-app om te navigeren naar het volgende punt en/of uiteindelijk naar de cache.

Maar dan ben je er nog niet! Je moet de schat nog vinden en die is meestal goed verstopt c.q. gecamoufleerd. Vaak staat bij de beschrijving van de geocache ook een hint. Deze kun je gebruiken als je de schat niet kunt vinden. Heb je de schat eenmaal gevonden dan kun je eventueel iets van de inhoud ruilen. In het logboek vermeld je op welke dag je de schat gevonden hebt. Vergeet ook niet online via de geocaching-app of thuis via het internet op geocaching.com jouw log te registreren.

Geocaching leren?

Voordat je van start gaat met geocaching, neem even de tijd om er wat over op te zoeken: er bestaan verschillende soorten geocaches (zoals traditionals, multi-caches en puzzel-caches). Iedere soort geocache heeft andere opdrachten. Ook voor mensen die enkel ’s avonds tijd hebben is dit een leuke hobby: zo bestaan er ook nachtcaches waar je met de zaklamp op pad moet. Voor families is geocaching een zegen want nu ga je niet meer gewoon wandelen, maar ga je op een echte schattenzoektocht, er zijn zelfs geocaches voor kinderen!

Ontdek hier de caches in Venray en omgeving:

Wandelroutes

Wandelmeldpunt

Onze routes zijn te wandelen met dank aan de enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor de opzet, het onderhoud en het beheer van de wandelroutes. Heb je op- of aanmerkingen of wil je melding maken van onjuistheden op een van de routes? Meld dit via het onderstaande meldpunt. Alvast hartelijk bedankt!

Wandelmeldpunt

Wandelevenementen in Venray

Sinds 2018 hebben we ons eigen Meerdaags wandelevenement. Daarnaast  vindt ieder jaar de Avondvierdaagse plaats die door veel jeugd uit de gemeente Venray wordt gelopen. 

Rolstoelroutes in Venray

Naast een legio aan wandelroutes over onverharde en soms moeilijk begaanbare paden, hebben we ook rolstoelroutes die verhard en zeer goed begaanbaar zijn. 

TOP's in Venray

Een TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt. Een ‘knooppunt’ waar o.a. diverse bewegwijzerende fiets- en wandelroutes samen komen. Een TOP is goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. Bij de TOP of in de nabije omgeving van de TOP is horeca te vinden. Daarnaast zijn er diverse fiets voorzieningen zoals bijvoorbeeld een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Dit alles maakt dat een TOP een goed startpunt is voor iedereen die van wandelen en fietsen houdt en dit kan combineren met andere aanwezige voorzieningen c.q. activiteiten.

De TOP's in Venray zijn te herkennen aan een kunstwerk, twee bankjes en een informatiebord over wandelen in de regio. Je vindt een TOP bij het Odapark in Venray en in Wanssum. De komende tijd zullen er nog meer TOP's worden gerealiseerd bij de Begraafplaats in Ysselsteyn, De Weverlose Schans in Merselo en bij het station in Oostrum.

© 2024 - Venray Bloeit
Created by