Museum voor de Psychiatrie

Het Museum van de Psychiatrie in Venray is, sinds de opening in 1977, een museum dat een overzicht biedt over de geschiedenis van de psychiatrie in Venray. De geschiedenis gaat terug tot 1905 toen de Broeders van Liefde uit Gent, België, toestemming kregen tot het bouwen van een gesticht voor Rooms Katholieke manneke krankzinnigen en zenuwlijders. Twee jaar laten kregen de Zusters van Liefde de toestemming tot het bouwen van een krankzinnigengesticht voor vrouwen. Nu meer dan honderd jaar laten kan men in het museum terug kijken op wat er in deze periode aan zorg voor mensen met psychiatrische ziekten is gebeurd. 

Dat we dit bijzondere museum in Venray hebben is te danken aan een zeer actieve zorgsector in onze gemeente. Hoewel de maakindustrie en logistieke sector steeds belangrijker worden voor Venray, is het de zorgsector die de gemeente zo typerend maakt. Naast een ziekenhuis beschikt de gemeente over diverse psychiatrische instellingen en behandelklinieken.

Naast dit museum is ook in het Odapark een knipoog naar deze bijzondere geschiedenis te zien. Het Kunstwerk 'Op z'n plaats' bestaat uit honderd geknakte kruizen die terug refereren aan de psychiatrische aandoeningen die hier werden behandeld.

Bekijk de website Terug naar overzicht
Museum voor de Psychiatrie |
© 2024 - Venray Bloeit
Created by