Een expositie over de geschiedenis van Jerusalem, haar bewoners en hun verbondenheid met de Venrayse bevolking tussen 1422 en 2022

Het begon in 1422, op Kerstavond. Twee vaders in gesprek bij het haardvuur. Zij wilden hun vrome dochters in beslotenheid laten leven met God. Er zou een klooster komen met de naam Jerusalem in een hofstede bij de Grote Kerk.  Hun eerste stap was het begin van een lange weg die leidde tot groei van religieuze gemeenschappen. De eerste vier eeuwen waren de bewoners Augustinessen en daarna Ursulinen.

Voor Augustinessen was het leven bidden en werken. Weven was hun belangrijkste werk. Ursulinen wijdden zich aan onderwijs voor meisjes, lang vóórdat het gewoon was dat meisjes naar school gingen. Het was een bijzondere opdracht. Naast de normale schoolse doelen, was culturele en maatschappelijke vorming heel belangrijk. Het werd een instituut waar jonge vrouwen een rijke opleiding kregen.

Na de Tweede Wereldoorlog gaan maatschappelijke veranderingen de deur van Jerusalem niet voorbij. En uiteindelijk treden de Ursulinen terug uit het onderwijs. Het klooster wordt gemeentehuis. De school wordt een gewone moderne school, die uiteindelijk opgaat in een omvangrijke fusie. En zo belanden we in het heden.

De tentoonstelling: vrijdag 16 december 2022 tot 24 juli 2023

De tentoonstelling wordt op vrijdag 16 december officieel geopend. Deze opening start om 17:00. De tentoonstelling zal in het vervolg op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:30 tot 17:00 geopend zijn. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd:

  • Muziek
  • Wandeling met een gids
  • Bezoek aan het Ursulinenkerkhof en de Engelse tuin
  • Rondleiding door het gemeentehuis 
  • Lezingen

Op de website van het Venrays Museum lees je meer over de tentoonstelling.

Website Venrays Museum

© 2023 - Venray Bloeit
Created by