Viola de Hoog en Shuann Chai

Zondag 14-01-2018


Theehuis Odapark
Merseloseweg 117
Venray

Viola de Hoog – cello

Shuann Chai – piano

 

  

Parijs en Wenen: Romantiek en vernieuwing

Chopin 1848, Debussy 1915

Zemlinsky 1894, Webern 1914

 

Sinds het moment dat Zemlinsky in de zeventiger jaren van de vorige eeuw weer in de belangstelling kwam te staan wist men dat hij een sonate had geschreven voor cello en piano. Deze was in 1894 uitgevoerd in Wenen en sindsdien onvindbaar. Pas rond 2000 werd het handschrift teruggevonden en het duurde tot 2005 tot de uitgave verscheen waardoor Zemlinsky’s noten na ruim een eeuw weer gehoord kunnen worden.

 

Anton Webern, via zijn leraar Arnold Schönberg muzikale kleinzoon van Zemlinsky, componeerde slechts 20 jaar later in 1914 zijn ‘3 Kleine Stücke’; zoals alle composities van Webern miniaturen met een ongelofelijke emotionele lading.

 

Tijdgenoot van Webern in Parijs, Claude Debussy, schreef in 1915 zijn Cellosonate. Zwaar gedeprimeerd door de eerste wereldoorlog en zijn eigen strijd tegen kanker begon hij aan wat een reeks van 6 sonates had moeten worden waarmee hij de rijke traditie van de franse barokmuziek, met name van Rameau, wilde eren. Uiteindelijk voltooide hij er slechts drie, waarvan de Cellosonate de eerste is.

 

Chopin’s Cellosonate is het laatste werk dat tijdens zijn leven uitgegeven werd. De premiere gespeeld door Chopin en zijn goede vriend, de beroemde cellist Auguste Franchomme, vond plaats tijdens zijn laatste openbare concert op 16 februari 1848 in de Salle Pleyel. Op zijn sterfbed verzocht Chopin Franchomme de openingsmaten voor hem te spelen.

 

Nieuwsgierigheid naar de hier geprogrammeerde Sonate van Zemlinsky was voor Shuann en Viola aanleiding een duo te vormen.

 

Beiden hebben een eigen carrière in de kamermuziek die op vele vlakken overeenkomsten vertoont: Ervaring met de uitvoeringspraktijken van 18de en 19de eeuw, het bespelen van historische instrumenten gecombineerd met een even grote interesse in 20ste eeuwse muziek.

 

Viola kent u als celliste van Ensemble Schönbrunn, het Schönberg Kwartet en het Narratio Quartet. Shuann trad al eerder op in het Theehuis met een prachtige Schubertiade voor vierhandig piano.

 

Aanvang concert 15.30 uur