Stichting Theehuisconcerten: Duo Sherry/ Löwenberg

Stichting Theehuisconcerten: Duo Sherry/ Löwenberg

Zondag 12 december 2021
  • Theehuis Odapark, Venray

Op zondag 12 december verwelkomt stichting Theehuisconcerten het duo Sherry/ Löwenberg, bestaande uit Jenna Sherry (viool) en Dániel Löwenberg (piano). Niet veel mensen weten dat Brahms’ Sonates opus 120 oorspronkelijk, naast de beroemde versies voor altviool of klarinet, ook zijn uitgegeven voor viool en piano. Marie Soldat-Roeger, een van Brahms’ favoriete violisten, was de eerste die ze samen met de componist uitvoerde en er is beschreven dat ook Joseph Joachim ze met plezier speelde. Vandaag de dag echter worden ze zelden door violisten geprogrammeerd.

De relatie tussen Brahms en Dohnányi is bekend. Brahms zou over diens piano kwintet gezegd hebben “ik had het zelf niet beter kunnen doen”. De combinatie van de sonates van beide componisten laat als het ware zien hoe Dohnányi verder ging waar Brahms gebleven was.

De Romances die het programma completeren zijn geschreven door twee voor Brahms belangrijke muzikale vrienden: Clara Schumann, pianiste van grote reputatie en Joseph Joachim, legendarisch violist en vriend waarmee Brahms veelvuldig samenwerkte.

Jenna Sherry werd geboren in New Orleans, woonde lang in London en is actief als kamermuziekspeler zowel in de wereld van de hedendaagse muziek als bij Sir John Eliot Gardiner’s Orchestre Révolutionnaire et Romantique.
Jenna is docente aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de afdeling Jong Talent. Zij is oprichtster en artistiek directeur van het Birdfoot Festival in New Orleans dat geprezen wordt om zijn vernieuwende karakter.

Dániel Lőwenberg is afkomstig uit Budapest en studeerde piano aan het Mozarteum in Salzburg, waar hij nu docent is. Daarnaast doceert hij kamermuziek aan de Liszt Academy – Bartók Conservatory. Hij publiceerde in 2012 een biografie over de beroemde Hongaarse violist en dirigent Sándor Végh, tot nu toe de enige biografie die ooit is verschenen over deze legendarische musicus.

In 2020 verscheen bij BMC Records Jenna’s en Daniel’s inmiddels veel geprezen opname van de sonates van Brahms en Dohnányi.

 

* werken van Dohnányi, Brahms, Clara Schumann, Joseph Joachim

Terug naar overzicht
© 2021 - Venray Bloeit
Created by