Rigoletto

Zaterdag 15 januari 2022
  • Schouwburg Venray | Rabozaal

Op zaterdag 15 januari komt Verdi's meesterwerk naar de Venrayse schouwburg met een groot live orkest. Rigoletto is gebaseerd op Victor Hugo's toneelstuk Le roi s'amuse, waarin Koning Frans I wordt neergezet als losbandige vrouwenverslinder. Toen Verdi hierover een opera wilde schrijven, eiste de Venetiaanse censuur dat de hoofdpersoon geen koning zou zijn. De première met de inmiddels wereldberoemde aria La donna è mobile in 1851 was een overdonderend succes en betekende de internationale doorbraak voor Verdi. De opera is nog steeds een vaste waarde in het operarepertoire en is een van Verdi's meesterwerken.

De hertog van Mantua is een bekend vrouwenverslinder, zijn hofnar Rigoletto drijft de spot met de vaders en echtgenoten van deze vrouwen. Als de graaf Monterone tevergeefs zijn dochter komt halen spreekt hij een vloek over beiden uit. Thuis wacht Gilda, Rigoletto’s dochter, op haar vader. Ze is verliefd geworden op de vermomde hertog van Mantua. Als Rigoletto hier achterkomt besluit hij om een huurmoordenaar op de hertog af te sturen. Zonder het te weten wordt hij medeplichtig aan de ontvoering van zijn eigen dochter Gilda, en ten slotte zelfs aan haar dood. Wat Rigoletto ervaart als de vloek van de Graaf Monterone, zal slechts de consequentie van zijn eigen daden zijn.

De voorstellingen worden live muzikaal begeleid door het Philharmonisch Orkest van Charkov. Het Charkov City Opera & Ballet zorgt voor een constante mogelijkheid om klassieke titels op hoog niveau in uw eigen theater te ervaren!

Terug naar overzicht
Rigoletto
© 2021 - Venray Bloeit
Created by