Stichting Theehuisconcerten: Camerata Trajectina

Zondag 30 januari 2022
  • Theehuis Odapark, Venray

Op zondag 30 januari verwelkomt stichting Theehuisconcerten Camerata Trajectina. Dit vierkoppige ensemble bestaat uit Saskia Coolen (blokfluiten en viola da gamba), Arjen Verhage (luit en citer), Constance Allanic (harp en viola da gamba) en Cassandra Luckhard (viola da gamba. 

Hilversum 3, laat staan Spotify, bestond nog niet; maar in straten en huizen klonk muziek. De mooiste melodieën uit de Gouden Eeuw waren overal te horen.
Ze klonken op het carillon en tijdens openbare orgelbespelingen in de kerk.
Ze werden vertolkt door stadspijpers en fluitspelers en er werd op gedanst bij bruiloften en partijen. Mooie melodieën, goeie deunen hebben een bijzonder vermogen. Ze nestelen zich in je hart, vergezellen je in je dromen, en doen je denken aan vroegere liefdes. Als ware iconen knopen ze zich in ieder oor.
Ze inspireren muzikanten en componisten tot nieuwe bezettingen en nieuwe variaties. En door dit recyclen blijven ze springlevend.
Camerata Trajectina brengt in dit instrumentale programma een ode aan de onsterfelijke melodieën van Gouden Eeuw. Vol vuur improviseert sterfluitiste Saskia Coolen er met haar Cameraatjes op los. Iedere melodie krijgt zijn eigen jas en klinkt weer als nieuw. Virtuoze variaties, verrassende arrangementen en een kleurrijke bezetting met harp, luit, citer, blokfluiten en viola da gamba’s.

Stelt u zich een jukebox in 1634 voor. Welke hits staan er in de mega top 40? Het publiek bepaalt! Werp een florijn in en kies uit Flow my tears, Amarilli mia bella, Greensleeves, Est ce mars, of Onder de linde groene en vele andere verrassingen.

Het ensemble Camerata Trajectina heeft naam gemaakt met haar voortdurende pleidooi voor de Nederlandse muziek vanaf de Middeleeuwen tot en met de 17e eeuw.
De programma’s van Camerata Trajectina zijn veelal gebouwd rond literaire of politieke en religieuze thema’s en personen. Een andere lijn is de samenhang tussen muziek en schilderkunst, onder meer Jan Steen, Frans Hals en Jeroen Bosch.

Camerata Trajectina gaf honderden concerten in Nederland, in de meeste andere landen van Europa, Verenigde Staten, Canada, Mexico, het Midden-Oosten, Indonesië, Ghana en Marokko. Inmiddels zijn meer dan 30 cd’s verschenen, de meeste op het label Globe.

Saskia Coolen blokfluiten en viola da gamba
Arjen Verhage luit en citer
Constance Allanic harp en viola da gamba
Cassandra Luckhardt viola da gamba
Terug naar overzicht
Stichting Theehuisconcerten: Camerata Trajectina
© 2021 - Venray Bloeit
Created by