Stichting Theehuisconcerten: Gamba Consort

Zondag 31 oktober 2021
  • Theehuis Odapark, Venray

De fantasieën voor gamba’s van Henry Purcell worden algemeen gezien als het hoogtepunt van het Engelse consort-repertoire. Op zondag 31 oktober worden ze gespeeld in het Theehuis in het Odapark. 

Purcell’s voorgangers hebben op veel manieren gebruik gemaakt van de magische klank van een gamba-consort; de Engelse consort-stijl is rechtstreeks voortgevloeid uit de vocale kerkmuziek van die tijd, waarin het al voor het midden van de 16e eeuw gebruikelijk werd om zangstemmen te versterken met, of zelfs te vervangen door een orgel of strijkinstrument.
Daarna gaan de ontwikkelingen snel: een bekend liedje of een kerkelijke
Cantus Firmus dient als basis voor uiteenlopende consortmuziek. Daarnaast maakten componisten dankbaar gebruik van de dansvormen, ook voor iedereen herkenbaar.

Aan het einde van al deze ontwikkelingen ontstaat de “Fantasy”; in deze vorm zijn componisten niet meer gebonden aan een vaste melodie, ritmische structuur of cantus firmus.
Henry Purcell is tot uitersten gegaan in zijn Fantasias; de stukken bestaan uit verschillende duidelijk herkenbare delen, met uiteenlopende thematiek en tempi. Met name de harmonische rijkdom en inventiviteit van deze Fantasies maken dat ze het hoogtepunt vormen van de muziek voor gamba-consort uit Engeland,
al moesten de luisteraars in die tijd wel wennen aan deze nieuwe vorm: er werd geklaagd dat het bij deze stukken niet altijd lukte om met je voet de maat mee te tikken.

Ieder van u die in de afgelopen decennia de Matthäus Passion van de Nederlandse Bachvereniging heeft bezocht hoorde Mieneke van der Velden als gambiste in de prachtige bas aria ‘Komm süßes Kreuz’.
Mieneke studeerde viola da gamba bij Wieland Kuijken aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Inmiddels doceert zij al lang zelf gamba aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. In haar consort speelt ze samen met drie oud-studenten.
Mieneke is een veelzijdig musicus; in haar solo-recitals werkt zij samen met Glen Wilson, klavecimbel en Fred Jacobs, theorbe; daarnaast is zij artistiek leider van het ensemble L’Armonia Sonora.
Haar CD opnamen zijn verschenen bij ‘Channel Classics’, ‘Passacaille’ en ‘RAMEE’.

Mieneke van der Velden, Stefan Woudenberg, Anna Lachegyi en Evan Buttar laten zich deze zondagmiddag van hun beste kant horen. 

Terug naar overzicht
Stichting Theehuisconcerten: Gamba Consort
© 2021 - Venray Bloeit
Created by