Stichting Theehuisconcerten: Postscript

Zondag 26 september 2021
  • Theehuis Odapark, Venray

Op zondag 26 september verwelkomt stichting Theehuisconcerten het vierkoppige 'Postscript'. Postscript bestaat uit David Westcombe (traverso), Aysha Wills (traverso), Artem Belogurov (hapsichord) en Octavie Dostaler Lalonde (baroque cello). 

Het decor is een warm verlicht huis aan een gracht in het 18e-eeuwse Amsterdam: restanten van een stevig diner staan nog op tafel, maar de gasten hebben zich teruggetrokken in de salon, waar de musici onder hen hun instrumenten ter hand hebben genomen en zich verzamelen rond het klavecimbel. De muziek die zij spelen is niet in Londen of Leipzig gedrukt, maar hier in Amsterdam.

Dit programma is een eerbetoon aan Amsterdam, in de 18e eeuw behorend tot de belangrijkste centra van muziekuitgeverijen in Europa. Voortbouwend op het succes van de boekuitgeverij in de voorafgaande eeuw, werd Amsterdam ook een vruchtbare bodem voor muziek: op een bepaald moment waren er niet minder dan 76 muziekuitgeverijen gevestigd! Van bijzonder belang zijn de firma’s van Roger in de eerste helft van de eeuw en Hummel en Schmitt in de tweede helft.

De muziek op dit programma komt uit de catalogi van deze uitgeverijen. Tot de bekendste van Roger’s uitgaven behoren Corelli’s Concerti Grossi en Vivaldi’s Vier Jaargetijden. Hummel en Schmitt populariseerden de muziek van Haydn, Mozart, C.P.E. Bach zowel in Nederland als in Noord-Europa.

Er is een selectie gemaakt van in Amsterdam uitgegeven kamermuziek – mooie, intrigerende en goed geschreven werken van zowel in Amsterdam wonende en werkende componisten als van buitenlanders die hier via de uitgeverij bekendheid verwierven.

Artem, Octavie and Aysha ontmoetten elkaar in 2014 tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam.
Postscript werd opgericht in 2018 toen David zich bij hen voegde. In datzelfde jaar wonnen ze de eerste prijs tijdens het Graun Wettbewerb in Duitsland.

In juni 2019 kwam hun eerste CD uit bij het label TRPTK en werd in recensies beschreven als ‘een sublieme ontdekkingsreis’.

Terug naar overzicht
Stichting Theehuisconcerten: Postscript
© 2021 - Venray Bloeit
Created by