Schrijversbijeenkomst: Wiel Kusters

Zondag 16 mei 2021
  • BiblioNu Venray

Zondag 16 mei verwelkomt Literair Café Venray Wiel Kusters voor de schrijversbijeenkomst. Wiel Kusters debuteert op achttienjarige leeftijd met gedichten in het literaire tijdschrift Contour. Van 1968 tot 1973 studeert hij Nederlandse Taal- en Letterkunde in Nijmegen en in 1986 promoveert hij in Utrecht op het proefschrift De Killer, over de poëzie en poëtica van Gerrit Kouwenaar. Onder het pseudoniem k.w. tuisler verschijnt in 1974 zijn eerste bundel almachtige huur .
Van 1986 tot 1988 is Wiel Kusters gasthoogleraar aan de Freie Universität Berlin en vanaf 1989 hoogleraar Algemene en Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Maastricht. Verder is hij redacteur van o.a. De Gids, Tijdschrift voor Geneeskunde en Ethiek, DW B (literair-culturele tijdschrift Dietsche Warande & Belfort). Verder literair medewerker van NRC Handelsblad, de Volkskrant, het VPRO-programma Boeken en KRO-radio. Kusters gebruikt in zijn literaire werk vaak en diepgaand het thema van het leven en het werk van de Limburgse mijnwerkers en hun gezinnen. (Een oor aan de grond (1978); Een bezoek aan de leermijn (1984); Koempel adieë (2005). Ook schrijft hij gedichten speciaal voor kinderen, zoals Het Veterdiploma (1987) met gedichten over heel gewone, alledaagse dingen, zoals schoenveters, die steeds weer los gaan.

In het dichterschap van Wiel Kusters is na het verschijnen van zijn verzamelde gedichten (Leesjongen, Uitgeverij Cossee, 2017) een nieuwe en productieve fase aangebroken. Tot de resultaten daarvan behoort, naast een omvangrijke bundel langere gedichten waaraan nog gewerkt wordt, een reeks van achtenveertig kwatrijnen, die zich eind 2018 in korte tijd aan hem opdrongen. Zelf heeft hij het gevoel dat hij ze ‘in opdracht’ schreef. Maar in opdracht van wie? De reeks gaat over verlies. Over de afwezigheid van nabije mensen. Over een gemis dat bij vlagen misschien een beetje gecompenseerd kan worden door de ‘ander’ in jezelf en in je taal te herkennen. Die even vertrouwde als vreemde ander, met wie je je kunt confronteren, zodat je de illusie kunt koesteren van een korte ontmoeting. Kwatrijnen, vier regels per keer, niet meer, maar  gevoelige en geduldige lezers zullen ervaren: dat is in deze poëzie toch ook zeer veel. Misschien kan de dichter ook voor wie hem langzaam leest en herleest een herkenbaar vreemde ander zijn.

Voor zijn literaire werk en voor zijn stimuleren van het literaire leven in Limburg krijgt hij in 1990 de Sphinx Cultuurprijs en in 2007 de Eremedaille der Provincie Limburg  ‘in verband met zijn veelzijdige en belangrijke literaire verdiensten op literair gebied en voor de cultuurhistorie van Limburg’.

Foto: Sander Nieuwenhuys

Terug naar overzicht
Schrijversbijeenkomst: Wiel Kusters
© 2021 - Venray Bloeit
Created by