Schrijversbijeenkomst: Arthur Japin

Zondag 4 oktober 2020
  • BiblioNu Venray

Op zondag 4 oktober verwelkomt het Literair Café Venray Arthur Japin bij de schrijversbijeenkomst. Arthur Japin gaat in deze schrijversbijeenkomst in op zijn nieuwe boek Mrs. Degas. 

Over de auteur
Arthur Japin werd in 1956 geboren in Haarlem. Na het gymnasium (alpha) studeerde hij twee jaar Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam en ging daar vervolgens naar de Theaterschool. Na zijn afstuderen in 1982 speelde hij onder andere bij Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera. Zodra hij het historische verhaal op het spoor kwam van twee Afrikaanse prinsjes die in het negentiende-eeuwse Nederland werden opgevoed, besloot hij hun vergeten geschiedenis te doen herleven in een roman. Sindsdien is hij schrijver.

Tussen alle publicaties door slaat hij en toe een heel ander pad in, ter afwisseling en inspiratie. Dit kan van alles zijn. Zo was hij vast panellid in Claudia de Breij’s Thank God it’s Friday, presenteerde hij de Nederlandse versie van de Britse televisiequiz QI en de protest uitzending Leve Sotsji. Hij was te zien in het Sinterklaasjournaal maar ook in Kees Brusse’s  Mensen zoals jij en ik en als overbuurman van de familie Flodder. Hij speelde stukken van Shakespeare als Driekoningenavond en Veel Gedoe om Niets en bewerkte diverse van zijn eigen boeken voor het theater, waaronder De man van je leven en Vaslav. Voor de opera Kwasi en Kwame van Jonathan Dove schreef hij het Engelstalige libretto en liedteksten voor o.a. Sara Kroos, wat hem de Annie M.G. Schmidt prijs opleverde.

Over Mrs. Degas
Parijs, 1912. Edgar Degas, de schilder, is blind geworden. Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij welbewust Degas' herinnering wekt aan de enige - en onmogelijke - liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was. Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas' meest pijnlijke herinnering?

Foto: Corbino
Informatie: Arthurjapin.nl 

Terug naar overzicht
Schrijversbijeenkomst: Arthur Japin
© 2020 - Venray Bloeit
Created by