Theehuisconcert: Evgeny Sviridov

Zondag 28 maart 2021
  • Theehuis Odapark, Venray

Op zondag 28  maart verwelkomt stichting Theehuisconcerten violist Evgeny Sviridov. Evgeny is een van de leidende barok violisten vandaag de dag in Europa. Hij heeft al vele solo's op zijn naam staan, zo ook in het Concertgebouw in Amsterdam. Benieuwd? Kom & geniet! 

Sinds het begin van de 17e eeuw bestond bij Duitse universiteiten de traditie van een “Collegium Musicum”, aanvankelijk alleen bestaande uit studenten. Op den duur werden deze muziekverenigingen steeds populairder en trokken ook professionele musici aan. In het Leipzig van de 17e eeuw hadden studenten het voorrecht om in privékringen muziek te maken met bekende stadsmuzikanten als Rosenmüller, Pezel, Kuhnau en in 1701 richtte de jonge rechtenstudent en organist Telemann aldaar het eerste Collegium Musicum op. Het zou het beroemdste Collegium in de muziekgeschiedenis worden, vooral omdat in 1729 J.S Bach de leiding overnam. Het Collegium in Leipzig was enorm actief: Wekelijks vonden er concerten plaats in het Zimmermansches Kaffeehaus. Bovendien waren er ook meerdere keren per jaar “Concerte Extraordinaire” bij speciale gelegenheden. Bach kreeg de kans om zijn wereldlijke cantates, instrumentale concerten en kamermuziek uit te voeren. Veel vooraanstaande muzikanten van het Dresdener Hoforchester, goede vrienden van Bach zoals meesterviolist Pisendel en luitist Weiss, werden uitgenodigd om deel te nemen aan de concerten van het Collegium. Vaak werden solo’s of improvisaties in het programma opgenomen als intermezzo tussen de orkeststukken, voorbeelden hiervan hoort u in dit programma.

Evgeny Sviridov is een van de toonaangevende jonge barokviolisten in Europa. Evgeny werd in 1989 geboren in Sint-Petersburg. Tijdens zijn studie aldaar won hij al prijzen bij internationale concoursen. In 2010 won hij bij het Bach Wettbewerb in Leipzig de eerste prijs. Deze prijs inspireerde hem zich te verdiepen in historische uitvoeringspraktijken en de barokviool. In 2017 won Evgeny “Musica Antiqua” in Brugge, sinds 2018 doceert hij barokviool aan de HfK in Bremen. Hij is concertmeester van “Concerto Köln”, en bespeelt een viool van Januarius Gagliano (Napels, 1732), hem ter beschikking gesteld door Stichting Jumpstart Jr in Amsterdam.

Foto: WDR

Terug naar overzicht
Theehuisconcert: Evgeny Sviridov
© 2021 - Venray Bloeit
Created by