Theehuisconcert: Damask

Zondag 21 februari 2021
  • Theehuis Odapark, Venray

Op zondag 21 februari verwelkomt stichting Theehuisconcerten Damask. Damask is een vocaal kwartet bestaande uit sopraan, mezzosopraan, tenor en bariton met muziek die aansluit bij de passietijd. Ze combineren bijzondere melodien uit diverse Amerikaanse spirituele tradities ( Shakers, Quakers, slavenliederen) met de moderne compositie “Little Match Girl Passion“ van David Lang . De zangers begeleiden daarbij zichzelf met Percussie. Lang’s werk vertelt het Hans Christian Andersen verhaal over de dood van een onschuldig meisje en gebruikt daarvoor de structuur van een Passie van Bach met koralen, een verhalende “Evangelist“ en een angstaanjagend slotkoor.

Damask presenteert een krachtig muziekprogramma en loopt alvast vooruit op het Passie seizoen. Het ensemble combineert enkele van de mooiste en diepste Amerikaanse melodieën uit verschillende spirituele tradities – Shaker, Quaker, slavenliedjes – met een modern meesterwerk, David Lang’s Little Match Girl Passion voor vier zangers die elk percussie spelen. Dit omvangrijke werk vertelt het verhaal van Hans Christian Andersen over de dood van een onschuldig meisje via de structuur van een Bach-passie, met koraalachtige secties die reflecteren op haar benarde situatie, een verhalende ‘evangelist’-stijl en een spookachtig slotkoor. Dit contemplatieve programma, uitgevoerd zonder pauze, heeft een sterke invloed op het publiek van alle leeftijden en muzikale achtergronden en is een waardige tegenhanger van het meer grootse en bekende Passierepertoire.

Damask, een in Nederland gevestigd vocaal kwartet, verenigt vier muzikanten van vijf nationaliteiten: De sopraan is amerikaans-nederlands, de mezzosopraan frans, de tenor engels en de bariton canadees. Sinds 2014 geeft Damask stem aan het verbluffende maar verwaarloosde repertoire voor vocaal kwartet, van de pianogestuurde kamermuziekwerken van Schubert, Schumann, Brahms en Haydn tot muziek uit de 20e en 21e eeuw, zowel a capella als met verschillende instrumenten van componisten als Milhaud, Messiaen, Stravinsky, Schönberg, Ned Rorem en David Lang.

Eind 2018 bracht Damask zijn eerste volledige album uit, getiteld “O schöne Nacht”, met weelderige 19e-eeuwse kwartetten van Brahms, Herzogenberg en Jenner en pianostukken van Kirchner, opgenomen met de Franse pianist Flore Merlin op een Streicher-instrument dat origineel was uit die periode. De opname wordt alom geprezen: “een perfect uitgevoerde, fantasierijke recital… die ons zeker (veel) meer wil” (OpusKlassiek); “Een opmerkelijke samensmelting van klankkleuren en voelbare samenwerkende energie” (ON Magazine).

Benieuwd? Kom en geniet! 

Terug naar overzicht
Theehuisconcert: Damask
© 2021 - Venray Bloeit
Created by