Lest We Forget 2020

Zondag 27 september 2020
  • Bos tussen Venray en Overloon

In de week van 21 t/m 27 september strijkt Lest We Forget weer neer in het bos tussen Venray en Overloon. Dit jaar wordt dit voor de achtste keer georganiseerd. Onder de titel ‘Lest We Forget’, ‘Opdat wij niet vergeten’,  presenteert de organisatie aan schoolkinderen een beeld van de manier waarop onze bevrijders, in de streek waar de kinderen nu wonen, destijds bivakkeerden, hoe hun dagelijks leven eruit zag.

‘Lest We Forget’ heeft in de voorgaande jaren grote groepen basisschoolkinderen van groep 7 en 8 een onvergetelijke geschiedenisles ‘in het veld’ gegeven. Doordeweeks zal Lest We Forget dan ook veel bezocht worden door basisschoolkinderen. In het weekend is het terrein geopend voor andere geïnteresseerden. 

Wat houdt Lest We Forget in? 
In het bos tussen Venray en Overloon de oorspronkelijke stellingen weer open worden gegraven, ingericht en bemand door re-enactors die laten zien hoe het leven in deze stellingen eruit zag. Het evenement krijgt extra kleur door de aanwezigheid van originele militaire voertuigen en hun eigenaren, radioamateurs, amateurhistorici, gidsen, koks, en begeleiders, die zich vrijwillig inzetten om dit evenement te laten slagen.

Er worden geen gevechten nagespeeld; wel worden er demonstraties gegeven met wapens. ‘Mock battles’ passen niet binnen het concept van ‘Lest We Forget’. Nadruk ligt op alles wat nodig was aan disciplines achter het front, om de oorlogvoering mogelijk te maken. Dat wil zeggen aan logistiek, brandstofdepots, mobiele werkplaatsen, de genie, een veldkeuken, radioposten, een veldhospitaal et cetera.

Er zal een grote variatie aan originele voertuigen en tenten te zien zijn. Alles staat in dienst van de educatie: bezoekers kunnen alles bezichtigen, krijgen uitleg, antwoord op hun vragen, en demonstraties.

Terug naar overzicht
Lest We Forget 2020
© 2020 - Venray Bloeit
Created by